SAD pozvale na usvajanje Zakona o obnovljivim izvorima energije FBiH

SAD pozvale na usvajanje Zakona o obnovljivim izvorima energije FBiH

Ambasada SAD večeras se oglasila po pitanju seta energetskih zakona usvojenih u Parlamentu FBiH. - Federacija je postigla važan napredak

Ambasada SAD večeras se oglasila po pitanju seta energetskih zakona usvojenih u Parlamentu FBiH.

– Federacija je postigla važan napredak donošenjem seta energetskih zakona koji potrošačima daju izbor, smanjuju troškove za preduzeća i pomažu entitetu da pređe na moderan, čist energetski sektor, navode iz Ambasade SAD.

Dodaju da će uskoro na snagu stupiti Zakon o energetici i regulisanju energetskih djelatnosti i Zakon o električnoj energiji, koji će građanima omogućiti da se udruže u energetske zajednice i uštede novac.

– Sjedinjene Države su kroz svoju energetsku politiku direktno podržale ove zakone zajedno sa ministarstvom, elektroenergetskim kompanijama i regulatornom komisijom. Radujemo se brzoj reakciji Parlamenta FBiH na finalizaciji i Zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji, čime bi se kroz pojednostavljene procedure za izgradnju manjih elektrana omogućile pune pogodnosti za građane da postanu proizvođači električne energije („prosumeri“) koji koriste obnovljive izvore energije, navode iz Ambasade SAD.

(Energetika.ba)