Srbija: Otvoren vjetropark Alibunar snage 42 megavata

Srbija: Otvoren vjetropark Alibunar snage 42 megavata

Kompanija Elicio završila je izgradnju novog vjetroparka Alibunar snage 42 megavata, sa 21 turbinom, koji će energijom vjetra snabdjevati 38.000 domać

Kompanija Elicio završila je izgradnju novog vjetroparka Alibunar snage 42 megavata, sa 21 turbinom, koji će energijom vjetra snabdjevati 38.000 domaćinstava, a svečanosti otvaranja je prisustvovao i ministar energetike Srbije Aleksandar Antić.

Investicija izgradnje vjetroparka vrijedna je 80 mil EUR.

Osim 21 turbine, kompleks vjetroparka čine i trafo stanica i priključni dalekovod, čija izgradnja je takođe završena, te se očekuje, da prvi kilovati zelene energije, budu proizvedeni i isporučeni tokom oktobra.

U projekat vrijedan 80 mil EUR belgijska kompanija Elicio investirala je 20 mil EUR, dok je kreditom IFC grupacije Svjetske banke i banaka UniCredit, FMO i GGF obezbijeđeno 60 mil EUR.

Vjetropark Alibunar je prvi izgrađeni vjetropark u Srbiji sa priključkom na prenosni sistem električne energije, ukupne snage 42 MW, čije korišćenje će značajno smanjiti emisiju CO2 za 88.000 tona na godišnjem nivou.

Vjetrogeneratori u Alibunaru izgrađeni su na poljoprivrednom zemljištu sa lijeve strane državnog puta Beograd – Vršac, dok se sa desne strane puta nalaze trafo stanica i priključni dalekovod.

Taj projekat je od višestrukog značaja za Srbiju, s obzirom na to da će značajno doprinijeti ispunjenju obaveze naše zemlje da do 2020. godine proizvodi i troši 27% zelene energije. Sa završetkom vjetroparka Alibunar i prošlogodišnjim puštanjem u rad vjetroparka Malibunar manjeg kapaciteta od osam MW, kompanija Elicio potvrdila je svoju zainteresovanost za investiranje u projekte energije vjetra u Srbiji.

Pored projekata u Srbiji, Elicio je do sada izgradio i 30 vjetroparkova u Belgiji, Francuskoj i Keniji.

Energetika.ba