Tok gasa u gasovodu Jamal-Evropa pao na nulu, Njemačka proglasila rano upozorenje

Tok gasa u gasovodu Jamal-Evropa pao na nulu, Njemačka proglasila rano upozorenje

Fizički tokovi gasa kroz gasovod Yamal-Evropa u njemačkoj tački Mallnow pali su na nulu u utorak poslijepodne, pokazuju podaci operatera Gascade, dok

Fizički tokovi gasa kroz gasovod Yamal-Evropa u njemačkoj tački Mallnow pali su na nulu u utorak poslijepodne, pokazuju podaci operatera Gascade, dok su isporuke ruskog gasa Evropi na druga dva ključna ruta plinovoda uglavnom stabilne.

Tokovi u pravcu istoka u Poljsku iz Njemačke duž naftovoda Yamal-Europe na graničnoj tački Mallnow posljednji su iznosili 1.451.155 kWh/h do 13:00 po lokalnom vremenu, ali je od tada pao na nulu, pokazuju podaci operatera Gascade, prenosi Reuters.

Gasovod koji se obično kretao prema zapadu preokrenuo se 15. marta pošto su nominacije za isporuku gasa u Njemačku pale na nulu, dok su poljski kupci kupovali gas iz Njemačke.

Rusija je rekla da će do četvrtka izraditi praktične aranžmane za strane kompanije koje će plaćati njen gas u rubljama, povećavajući vjerovatnoću poremećaja u snabdijevanju jer su zapadne zemlje do sada odbijale zahtjev Moskve za promjenu valute.

Međutim, tokovi prema Njemačkoj kroz plinovod Sjeverni tok 1 preko Baltičkog mora posljednji su iznosili 73.389.870 kilovat sati (kWh/h), što je mala promjena u odnosu na prethodna 24 sata.

Ruski gasni gigant Gazprom rezervisao je neke kapacitete za tranzit gasa ka zapadu preko gasovoda Jamal-Evropa za utorak navečer i za srijedu, javila je novinska agencija Interfax.

U međuvremenu Njemačka je proglasila danas “rano upozorenje” zbog moguće vanredne situacije sa isporukama gasa, uz napomenu da je ovo priprema zbog rizika od poremećaja ili prekida isporuka prirodnog gasa iz Rusije.

Prema njemačkom planu za vanrednu situaciju u vezi sa gasom, rano upozorenje je prva od tri faze i ne podrazumijeva intervenciju države ili štednju ovog energenta.

Ministar ekonomije Robert Habeck je, ipak, apelovao na potrošače i kompanije da smanje potrošnju i naglasio da je “važan svaki kilovat sat”.

On je rekao na konferenciji za novinare da su isporuke gasa za sada osigurane i da Njemačka pažljivo prati protok gasa kod tržišnih operatora.

Energetika.ba / Klix.ba