Završni radovi uređenja korita Bosne u Ilijašu

Završni radovi uređenja korita Bosne u Ilijašu

Prioritetna dionica na uređenju korita Bosne u Ilijašu je od ušća Gnionice u Bosnu do mosta za naselje Kadarići. Ranije je uređeno korito

Prioritetna dionica na uređenju korita Bosne u Ilijašu je od ušća Gnionice u Bosnu do mosta za naselje Kadarići.

Ranije je uređeno korito na desnoj obali dužine 220 metara i na lijevoj 270 metara. Uloženo je blizu 800 hiljada maraka. U ovoj godini, sa 250 hiljada maraka, finansiran je nastavak radova na desnoj obali dužine 145 metara. Regulacija korita vršena je izradom obaloutvrde od kamenog nabačaja.

Ovako će biti riješen dugogodišnji problem poplava, zaštićeno naselje i regionalna saobraćajnica od velikih voda. Zbog nepovoljnih karakteristika prirodnih materijala, usvojeni nagib kosine regulacije je 1:2. Nožica i kosina profila izrađene su od kamenog nabačaja koji je postavljen na filtersko tamponski sloj debljine 20 cm. Zbog dodatnog osiguranja, na pripremljene kosine postavljen je i geotekstil, stabilnost se održava izgradnjom kaskada.

Od 2014. do 2019. godine AVP Sava je za uređenje korita Bosne u Ilijašu izdvojila više od milion i 200 hiljada maraka. Uređenje korita će biti nastavljeno i u narednom periodu do okončanja svih radova na ovom projektu.

(Energetika.ba)