Energetika.ba
Novosti

Elektrana u Beču proizvodi energiju iz vodika

Autor: Energetika.ba
Elektrana u Beču proizvodi energiju iz vodika

Austrijska prijestolnica nastoji da proizvede sopstveni zeleni vodik. U plinskoj elektrani Donaustadt po prvi put je testirana i kombinacija prirodnog plina i vodika u proizvodnji energije, s udjelom vodika od 15 posto. Riječ je o prvom testu takve vrste u svijetu.

Pored bečkog energetskog preduzeća Wien Energie i austrijskog VERBUND-a u probnom testiranju vrijednom deset miliona eura učestvuju i njemački RheinEnergie i Siemens Energy. Eksperiment je od evropskog i globalnog značaja, jer je više od 5 CCGT turbina modela Siemens Energy koji se koristi u Beču u funkciji u Evropi, a više od 360 širom svijeta. Uspješnim završetkom i evaluacijom probnog rada, turbina bi već iduće godine mogla dobiti potrebnu certifikaciju, a zatim je planirano da se udio vodika poveća na 30 posto.

Međutim, za svakodnevno miješanje vodika potrebno je povećati proizvodne kapacitete zelenog vodika, odnosno onog koji je nastao iz obnovljivih izvora energije. Stručnjaci očekuju da će globalna proizvodnja vodika porasti u narednoj deceniji i da će do tada biti dostupne dovoljne količine zelenog vodika za upotrebu u elektranama i industrijskim postrojenjima. Gradske vlasti Beča su ove godine počele sa izgradnjom prvog gradskog postrojenja za elektrolizu.

Od jeseni će proizvoditi do 1.300 kilograma zelenog vodika dnevno za upotrebu u autobusima, za prodaju privatnim licima ili za miješanje u elektrani. Strategija urbanog vodika jedan je od važnih koraka u tranziciji grada od dva miliona stanovnika ka ugljičnoj neutralnosti do 2040. godine. Na primjer, dodavanjem 15 posto zelenog vodika uštedjelo bi se oko 33.000 tona CO2 godišnje.

Bečka elektrana Donaustadt, u kojoj se odvija testiranje, proizvodi 350 megavata toplote i do 395 megavata električne energije. U kombinovanom radu postiže efikasnost od preko 86 posto. U 2020. godini elektrana je proizvodila električnu energiju ekvivalentnu potrošnji 850.000 domaćinstava i toploti za više od 150.000 domaćinstava.

Biznis.ba