Pametne punionice za električna vozila iz Sarajeva

Pametne punionice za električna vozila iz Sarajeva

Elektromobilnost, jedna je od centralnih tema 15. savjetovanja bosanskohercegovačkih elektroenergetičara, ove jeseni u Neumu, na kome će biti predstav

Elektromobilnost, jedna je od centralnih tema 15. savjetovanja bosanskohercegovačkih elektroenergetičara, ove jeseni u Neumu, na kome će biti predstavljen i projekat proizvodnje pametnih punionica, što je dio projekta razvoja pametnih gradova, čemu teži i Sarajevo.

Projekat će prezentirati Armin Selimić, direktor sarajevske kompanije CET Energy koja je pokrenula proizvodnju pametnih punionica za električna vozila, a projekat realizuje uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE ) Edhem Bičakčić kazao je da su za savjetovanje u Neumu domaći stručnjaci prijavili više od 160 referata o elektromobilnosti o čemu će biti riječi u nekoliko studijskih komiteta.

Pametne punionice koje će proizvoditi firma CET Energy, kako navode iz BHK CIGRE, pored uobičajenih funkcionalnosti uključivat će sisteme nadzora sa funkcijama rezervacije, pametni obračunski sistem, reklamni displej prostor i niz drugih funkcija i mogućnosti. Pored toga, ove punionice imaju ugrađene senzore za mjerenje kvaliteta zraka (temperatura, vlažnost, PM čestice, CO i NO uz mogućnost dodavanja drugih mjerenja po potrebi). Na taj način, moguće je pratiti stepen zagađenosti zraka na lokaciji pametne punionice.

Elektroprivredne organizacije zainteresovane su za ovakve projekte i spremne aktivno učestvovati u njihovoj realizaciji, naveo je Bičakčić dodajući da su ove kompanije jedan od subjekata čiji je angažman od iznimne važnosti za uspješan razvoj elektromobilnosti.

– U velikom broju slučajeva one se pojavljuju kao investitori izgradnje infrastrukture za punjenje, zatim kao operatori punionica te kao pružaoci usluge punjenja električnih vozila. Pored očekivanog rasta potražnje za električnom energijom kao njihovim osnovnim proizvodom, vrlo važan benefit koji elektrifikacija saobraćaja može donijeti elektroprivrednim kompanijama ogleda se i u pozitivnom uticaju na stabilnost mreže, putem upravljanja procesom punjenja električnih vozila – dodao je Bičakčić.

Naglasio je da je elektrifikacija cestovnog saobraćaja odnosno primjena tehnologije elektromobilnosti, jedna od mjera koja svakako može doprinijeti ispunjenju ciljeva Bosne i Hercegovine u vezi učešća energije iz obnovljivih izvora. Također, uvođenje električnih vozila u promet je bitan korak kojim se može uticati i na poboljšanje kvalitete zraka u gradovima BiH.

Potrebu razvoja elektromobilnosti u BiH učesnici savjetovanja CIGRE u BiH će posmatrati i u kontekstu saobraćajnog i drugih vidova povezanosti unutar zemlje i sa ostatkom Evrope, u smislu obezbjeđenja infrastrukture za punjenje električnih vozila na ključnim prometnim koridorima i frekventnim lokacijama u našoj zemlji.

Izgradnja mreže punionica na autocestama i magistralnim cestama omogućila bi povezivanje BiH na već izgrađenu mrežu punionica koja postoji u Hrvatskoj i dalje u Evropi.

– Puno je izazova pred nama. Ti izazovi proističu i iz činjenice da naš budući razvoj kreiramo na bazi modernih i pametnih rješenja bez kojih nema brzog i uspješnog ekonomskog i održivog razvoja – kazao je tim povodom Irfan Turković, predsjednik Studijskog komiteta CIGRE BiH „Sistem i okoliš“ i moderator okruglog stola na kome će se diskutovati o elektromobilnosti.

Podaci za Evropu iz 2020. godine govore o više od tri miliona registrovanih putničkih električnih i hibridnih vozila sa mogućnošću vanjskog punjenja. Također, na kraju 2020. godine širom Evrope bilo je na raspolaganju oko 280.000 javnih punionica za električna vozila.

Na kraju 2020. godine u Bosni i Hercegovini je bilo registrovano 41 putničko električno vozilo. U cijeloj Bosni i Hercegovini postoji oko 30 „pravih“ javnih punionica za električna vozila i određeni broj punionica (njih oko 80) izgrađenih primarno za potrebe privrednih subjekata kao što su auto saloni, hoteli, tržni centri i dr.

Energetika.ba / FENA