Radončić spriječio zaduženje građana FBiH od preko milijardu KM za kontroverznu kinesku investiciju

Radončić spriječio zaduženje građana FBiH od preko milijardu KM za kontroverznu kinesku investiciju

Predstavnički dom Parlamenta FBiH prekinuo je raspravu o odobravanju odluke o izdavanju garancije Federacije BiH i davanje prethodne saglasnosti za k

Predstavnički dom Parlamenta FBiH prekinuo je raspravu o odobravanju odluke o izdavanju garancije Federacije BiH i davanje prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje preduzeća Elektroprivreda BiH kod izvozno-uvozne banke Kine za Projekat izgradnje Bloka 7 – 450 MW Termoelektrane Tuzla.

Radi se o kreditnom zaduženju kod Izvozno-uvozne banke Narodne Republike Kine.

Inače, raspravi o najvećoj investiciji u poslijeratnoj BiH teškoj preko milijardu KM, na zaprepaštenje mnogih, nije prisustvovao niko iz izvršne vlasti u Federaciji.

Sjednica će biti nastavljena narednog četvrtka. Ovakvom raspletu su, kako doznaju Vijesti.ba, prethodile konsultacije Kuba zastupnika SBB-a sa predsjednikom stranke Fahrudinom Radončićem tokom kojih je odlučeno da se sjednica odgodi.

Radončić je istakao svoj lični stav da ne podržava kontroverzne investicije protiv kojih su i EU i američka administracija, a pogotovo ne da se Federacija pod sumnjivim okolnostima zadužuje u tehničkom mandatu za ogroman novac. On je zatražio veću trensparentnost u cijelom procesu.

Obzirom da su SDP, DF i Naša stranka bile protiv, intervencija predsjednika SBB-a bila je odlučujuća, jer SDA i HDZ tako nisu imali većinu za odluku.

Podsjetimo, i Energetska zajednica je ranije pozvala Parlament FBIH da ne odobrava garanciju za kredit, jer to nije u skladu sa Zakonom o sistemu državne pomoći.

Sumnjive investicije iz Kine su pod lupome EU i potencijalno mogu biti problem za evropske integracije BIH i drugih balkanskih zemalja. I američki državni sekretar Mike Pompeonedavno je upozorio na “dvostruku prijetnju” po prednosti demokratije i slobodnog tržišta, koju predstavljaju Kina i Rusija. Pompeo je rekao da su zemlje istočne i centralne Evrope posebno ranjive na “predatorske investicije i političko miješanje”.

Energetika.ba