Tri tvrtke žele graditi plutajući LNG terminal u Hrvatskoj

Tri tvrtke žele graditi plutajući LNG terminal u Hrvatskoj

Na natječaj LNG-ja Hrvatska za plutajuće jedinice za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU) te pružanje usluga upravljanja tim jedinicama i njiho

Na natječaj LNG-ja Hrvatska za plutajuće jedinice za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU) te pružanje usluga upravljanja tim jedinicama i njihova održavanja, koji je bio otvoren do 5. listopada, prijavile su se tri zainteresirane tvrtke.

Tko su ti ponuđači, u LNG-ju zasad ne otkrivaju te kažu samo da su sada u postupku pregleda i evaluacija pristiglih ponuda, nakon čega će se donijeti odluka o najpovoljnijem ponuđaču, piše Jutarnji list.

Riječ je o natječaju koji se više puta ponavljao ili zato što su se mijenjale dimenzije terminala ili zato što pristigle ponude nisu ispunjavale tražene uvjete. Potonje je bilo problem na posljednjem natječaju, otvorenom do 24. kolovoza, kada su pristigle četiri ponude, s time da je jedna bila izvan roka. Prema neslužbenim informacijama iz poslovnih krugova, dvije tadašnje ponude stigle su iz Norveške, od kojih je jednu dala kompanija Golar, kojoj je gradnja plutajućih terminala za ukapljeni plin jedna od temeljnih djelatnosti. No, kako su tada pojasnili u LNG-ju Hrvatska, ponude nisu bile u sladu s formalnim zahtjevima iz dokumentacije za nadmetanje, pa je natječaj ponovljen. Jesu li Norvežani i dalje u igri, nije poznato. No, s obzirom na to da je globalno tržište graditelja plutajućih terminala iznimno centralizirano te se procjenjuje da samo četiri tvrtke na svijetu mogu ispuniti tražene uvjete gradnje i isporuke, među kojima je i Golar, moguće je da se ta tvrtka javila i na ponovljeni natječaj.

LNG Hrvatska objavio je 2. listopada i poziv na dostavu ponude u postupku projektiranja, nabave i gradnje pristana s pomoćnim postrojenjima i visokotlačnim priključnim plinovodom za UPP terminal. Rok za predaju tih ponuda je 5. studenoga, dakle mjesec dana prije zaključenja puno važnijeg natječaja, onog za dostavljanje obvezujućih ponuda za zakup budućeg terminala.

Energetika.ba