U Beču od opalog lišća i drugog biotpada proizvode 50.000 tona komposta

U Beču od opalog lišća i drugog biotpada proizvode 50.000 tona komposta

Sa dolaskom jeseni dolazi i sezona čišćenja grada od opalog lišća. Beč se već nekoliko godina na koristan način rješava prikupljenog lišća. Zajedno sa

Sa dolaskom jeseni dolazi i sezona čišćenja grada od opalog lišća. Beč se već nekoliko godina na koristan način rješava prikupljenog lišća. Zajedno sa drugim biootpadom završava u gradskoj kompostani u kojoj se godišnje proizvede i do 50.000 tona najkvalitetnijeg komposta.

Kako postojeći kontejneri za biootpad koji građanima stoje na raspolaganju ne bi bili pretrpani, te kako bi se zbrinjavanje suhog lišća učinilo što jednostavnije, Gradska služba za zbrinjavanje opada MA 48 i ove godine građanima nudi biorazgradive vreće za prikupljanje lišća. Vreća kapaciteta 100 litara može se po pristupačnoj cijeni od 1 euro kupiti na nekom od 16 bečkih reciklažnih dvorišta.

Napunjene vreće odvoze se istovremeno kada i preostali biootpad te završavaju u bečkoj gradskoj kompostani Lobau. Proizvedeni kompost građani već godinama mogu kupiti po pristupačnim cijenama od 3 eura za vreću od 18 litara i 5 eura za vreću od 40 litara.

U kompostani Lobau godišnje se od odvojeno sakupljenog biogenog otpada proizvede do 50.000 tona najkvalitetnijeg komposta koji je čak pogodan i za organsku poljoprivredu.

Upotreba komposta značajno doprinosi smanjenju emisija štetnih gasova i igra centralnu ulogu u klimatskom modelu grada Beča.

Strojeve koji se koriste u procesu proizvodnje također pokreće ekološki prihvatljivo gorivo za čiju se proizvodnju koriste ostaci starog ulja i masti koje građani zbrinjavaju na bečkim odlagalištima.

Osim toga proizvodnjom i prodajom komposta u istom gradu skraćuju se i transportni putevi, što dodatno smanjuje zagađenje okoliša, javlja Eurocomm-PR Sarajevo.

Energetika.ba / FENA