Uskoro regionalni energetski hit – Sarajevo Energy Forum

Uskoro regionalni energetski hit – Sarajevo Energy Forum

Ostalo je osam dana do početka Sarajevskog energetskog foruma, jednog od najvažnijih regionalnih skupova posvećenih energetskoj industriji. &

Ostalo je osam dana do početka Sarajevskog energetskog foruma, jednog od najvažnijih regionalnih skupova posvećenih energetskoj industriji.

 

Ovaj forum će okupiti stručnjake, poslovne ljude, te predstavnike vlasti koji će raspravljati o važnosti prelaska na obnovljive izvore energije i načinima kako da se to ostvari.

Kao što je već poznato, prelazak na obnovljive izvore energije je ključan za održivu budućnost planete, a energetski forum će se fokusirati upravo na ovu temu.

Ono što je posebno važno: svoje učešće na SEF-u su već potvrdili brojni respektabilni eksperti kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz regije. Vrlo zanimljivo će biti čuti, naprimjer, jednog od ključnih autoriteta u ovoj oblasti, dr. Janeza Kopača, ili Marka Lasića, direktora KOER-a, prve virtuelne elektrane u Hrvatskoj, dr. Gorana Majstorovića iz Energetskog instituta Hrvoje Požar iz Zageba, ili dr. Elmu Agić-Šabetu profesoricu sa SSST-a, dr. Adnana Đuguma iz Sarajevogasa, Nikolu Rovčanina izvšnog direktora Elektroprivrede Crne Gore, ili Maju Pokrovac, direktoricu Obnovljivih izvora energije Hrvatske…
Da se radi o ozbiljnoj organizaciji i institucionalnoj podršci projektu govori i podatak da je pokrovitelj Sarajevskog energetskog foruma Ministarstvo vansjke trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hecegovine, a entitetska ministarstva enegrije i turzima i okoliša, vlade kantona Sarajevo, USK, Ze-Do, te Vanjskotrgovinska komora su institucionalni partneri SEF-a. Tu su i brojni medijski partneri, uključujući i najčitanije portale u zemlji.

Još uvijek su otvoreni pozivi za prijavu za učešće na SEF-u, a svoju povoljnu priliku možete iskoristiti na linku. Ova promo ponuda koja je u zadnjoj sedmici pred početak foruma, 50% je niža od redovne cijene za pojedince i mala i srednja preduzeća. Ponuda se mora zgrabiti, pošto je broj mjesta na forumu ograničen, a s obzirom da forum počinje 21. juna, taj rok je sve kraći…

Na Sarajevskom energetskom forumu biće govora o razvoju nacionalnih i regionalne berze trgovanja energijom, kao i o tranziciji na zeleni hidrogen, korištenju biomase – šta mora uraditi država, a koje pripreme mora učiniti privreda…
Biće održano predavanje o ulozi prosumera građanske energije i energetskih zajednica u bržoj energetskoj tranziciji – prednosti, slabosti i naučene lekcije iz regiona, kao i prezentacija o sistemima mjerenja i učinkovitosti rada i očekivanih prihoda solarnih elektrana i kako gubitke učiniti minimalnim. Tokom trodnevne konferencije, učesnici će imati priliku učestvovati na 10 panela, sa perko 70 panelista iz cijele BiH i regije, sa prezentacijama i predavanjima na tražene i aktuelne teme, a sve detalje možete pronaći na www.sef.ba.

Sarajevo će, dakle, od 21. do 23. juna 2023. godine u hotelu Hills na Ilidži biti domaćin Sarajevskog energetskog foruma – SEF, jednog od najvažnijih skupova posvećenih energetskoj industriji u regionu.

(Biznis.ba)