ZEDA organizovala treću radionicu “Izrade programa poboljšanja energijske efikasnosti u općinama FBIH”

ZEDA organizovala treću radionicu “Izrade programa poboljšanja energijske efikasnosti u općinama FBIH”

Nakon pauze od nekoliko mjeseci zbog kašnjenja izrade Kantonalnih planova energijske efikasnosti, Agencija ZEDA je organizovala treću od šest planiran

Nakon pauze od nekoliko mjeseci zbog kašnjenja izrade Kantonalnih planova energijske efikasnosti, Agencija ZEDA je organizovala treću od šest planiranih radionica „Izrade programa poboljšanja energijske efikasnosti u općinama FBiH“.

Radionica je održana u hotelu „Zenica“, jučer, 24. aprila 2018. god. u vremenu od 10:00 do 13:00 sati.
Radionica je organizovana u grupama, gdje su u svakoj grupi učestvovale po 3 općine radi efikasnijeg pristupa svakoj općini. Svaka općina je imala zadatak da u svoje ime odredi tj. napravi listu prioritetnih objekata kojima će se ostvariti zadani indikativni ciljevi po svakoj jedinici lokalne samouprave.

Također, svaka općina je napravila ciljeve i programe poboljšanja za postizanje očekivanih rezultata iz sektora javne rasvjete i sektora vodosnabdijevanja odnosno zamjene postojećih motora s novim frekfrentno regulisanim motorima. Sve ovo ima za cilj postizanje finalnih ušteda energije koje svaka JLS mora ispuniti prema raspodjeli indikativnih ciljeva ušteda energije koji treba biti urađen u skladu s Federalnim akcionim planom energijske efikasnosti i odgovarajućim Kantonalnim planom energijske efikasnosti, a koji je pripremljen u skladu s obavezama Bosne i Hercegovine.

Izrada programa poboljšanja energijske efikasnosti u općinama FBiH je zakonska obaveza, a osim zakonske obaveze,općine koje budu imale urađene programe poboljšanja energijske efikasnosti moći će lakše pristupiti sredstvima za investiranje u provođenje mjera energijske efikasnosti u svojim lokalnim zajednicama.

Također, ovom prilikom, Agencija ZEDA je učesnicima predstavila projekat iz oblasti energetske efikanosti -GreenCap u kojem ima status partnera od septembra 2016. godine. Cilj projekta je diseminacija informacija i stvaranje sinergije između različitih modularnih projekata iz oblasti vezanih za obnovljive izvore energije koji se implementiraju na području djelovanja partnera u projektu s posebnim fokusom na otoke i ruralna područja.

Svakako treba napomenuti da ovaj Projekat sufinansira Njemačko društvo za međunarodnu saradnju GIZ BiH kroz projekat „Poticanje energetske efikasnosti u BiH“, a provodi ZEDA.

Energetika.ba