Nuklearka Krško neće raditi mjesec dana

Nuklearka Krško neće raditi mjesec dana

U četvrtak 1. aprila, isključenjem Nuklearne elektrane Krško (NEK) iz mreže započeće redovni remont, koji će trajati nešto više od mjesec dana, po

U četvrtak 1. aprila, isključenjem Nuklearne elektrane Krško (NEK) iz mreže započeće redovni remont, koji će trajati nešto više od mjesec dana, poručili su iz te elektrane.

U 31. ciklusu koji upravo završava, elektrana je proizvela 8.569.986,75 megavatsati električne energije, što je 1.84 posto više od planiranog. Prošle godine NEK je drugi put u pogonskom vijeku prekoračio proizvodnju od šest milijardi kilovatsati električne energije, a pokazatelj raspoloživosti elektrane iznosio je 99.6 odsto.

Ovogodišnji remont, navodi se, zahtjevan je po opsegu i sadržaju, te u uvslovima neizvjesnosti razvoja epidemije.

Zbog remonta pripremljeno je 4.000 radnih naloga, a izvest će se oko 40.000 remontnih aktivnosti. Sve radove vode i nadziru zaposleni NEK-a, a u remontnim radovima učestvovaće oko 1.800 radnika iz Hrvatske i Slovenije, te izvođači specifičnih radova u nuklearnoj industriji iz međunarodnog okruženja.

Tokom remonta novima će se zamijeniti 56 od 121 gorivog elementa, provešće se opsežan standardni program održavanja i provjeravanja mašinske, električne i mjerno regulacione opreme te će se nadzornim testovima provjeriti i osigurati da su sistemi, strukture i komponente sposobne obavljati svoj zadatak.

Energetika.ba