Potvrda podrške međunarodne zajednice Projektu Vareš

Potvrda podrške međunarodne zajednice Projektu Vareš

Ambasadori Velike Britanije i Norveške u BiH, Julian Reilly i Olav Reinertsen, zamjenica šefa Misije u Ambasadi SAD-a u BiH Deborah Mennuti i direktor

Ambasadori Velike Britanije i Norveške u BiH, Julian Reilly i Olav Reinertsen, zamjenica šefa Misije u Ambasadi SAD-a u BiH Deborah Mennuti i direktorica Ureda EBRD u BiH Manuela Naessl posjetili su Adriatic Metals, kompaniju za istraživanje i eksploataciju mineralnih resursa – cinka i olova na području Općine Vareš. Njihova posjeta istakla je važnost direktnih stranih ulaganja u jačanju bosanskohercegovačke ekonomije.

Generalni direktor kompanije Paul Cronin informisao je delegaciju o dinamici realizacije projekta Vareš i najavio da se proizvodnja očekuje u trećem kvartalu ove godine. Projekat je prepoznat kao „Najveća strana investicija“ od strane Sarajevo Business Foruma u 2022.

Diplomate su sa detaljima Projekta upoznali mladi, talentirani i sposobni inženjeri iz različitih dijelova BiH, koji su dobili priliku da svoju karijeru razvijaju u domovini po standardima rudarenja 21. stoljeća.

„Ova posjeta je priznanje našem načinu rada u Adriatic-u, koji je obilježen posvećenosti razvoju mladih talenata, sigurnosti na radu, zajednici i održivom europskom rudarenju. Projekat Vareš je šansa za prepoznavanje uloge BiH u opskrbi europske proizvodne baze industrijskim metalima od ključne važnosti i u osiguranju resursa u rastućoj deglobalizaciji i narušenom lancu opskrbe,“ izjavio je Paul Cronin, generalni direktor kompanije Adriatic Metals.

Posjetitelji su bili impresionirani očitim ekonomskim preporodom Vareša, podrškom načelnika Zdravka Maroševića kao i lokalne zajednice.

„Projekat Vareš je više od ekonomskog uspjeha – on predstavlja obnovljenu budućnost za ovu općinu i njene građane, i ne samo Vareš već i šire područje. Posebno sam zahvalan načelniku Maroševiću na toploj dobrodošlici, i važnije na njegovoj posvećenosti Varešu i svima koji žive u ovom prelijepom mjestu,“ izjavio je britanski ambasador u BiH Julian Reilly.

 

Energetika.ba